Истината е някъде там…

Дали теорията на конспирацията не е плод на самата конспирация?

dosietata

,,За това, за което не може да се говори, трябва да се мълчи.“ твърди Витгенщайн, но това правило не важи, когато става въпрос за конспиративни теории. Това, което уж е скрито от знанието на обществеността и е забулено в дълбока правителствена тайна, става все по-популярно литература, киното и шоубизнеса.

Новият сезон на сериала на телевизия FOX ,,Досиетата Х“ от режисьора Крис Картър стартира с първи епизод, който разбуни духовете. В новия епизод мистерията уж се разплита, но всъщност става все по-сложна от конспиративна гледна точка. Оказва се, че трудните за доказване правителствени игри и схеми, в които има и извънземна намеса, не са едностранни. Различни фигури от властта са замесени в действия, целящи да навредят на човечеството, с цел постигне на собствена изгода. Във всяка една от тях неминуемо е намесен извънземен разум.

Непознат досега вирус с произход извън пределите на Земята е на път да предизвика пандемия, за която няма друг лек, освен нечовешко ДНК, което се оказва, че носят малцина избрани. Човечеството има нужда от ,,разчистване“, което ще подготви света за създаването на Нов световен ред, на чело, на който ще застанат влиятелни кукловоди, за чието съществуване дори не подозираме.

,,Искаме да вярваме.“
Сериалът ни подсказва нещо, за което е доста модерно да се говори през последните години. Човечеството върви към своя край. Напредналата наука е безсилна, защото контролирано ни вреди, вместо да ни помага. Медиите са управлявани от непознати за нас личности и изпълняват скрити за обществеността интереси. Замърсяването, болестите, упадъкът на изкуството и културата ще спомогнат да бъдем изтрити от лицето на Синята планета, докато медиите ни разсейват с посредствени предавания, шоупрограми и фалшиви новини.

Познатите ни Малдър и Скъли са преки жертви на конспирацията, но те са едни от малцината просветени, които разполагат със специфичната и опасна информация за истината. Въпреки, че те са избрани да са едни от малкото оцелели след края на човечеството или са така наречения ,,елит“, те искат да спрат развитието на опасните схеми.

Пряко замесено в решението на проблема е детето на Мадлър и Скъли, което не е просто обикновено дете. Тук имаме познат елемент и от сюжета на други продукции като Strager Things например.

Правителството иска да ни навреди.

Това е доста популярна теория от настоящето. За подобни неща се пише и се говори изключително много напоследък. Нормално е, когато сме безсилни да променим нещо в своя полза, да искаме да обвиним някой друг, по-силен от нас за неудачите ни.

Всички сме марионетки в ръцете нa по-силни от нас.

Човешката съдба е изцяло контролирана от сили, които хората не разбират и за които не сме подготвени да научим. Малцина са просветените, но и те са безсилни пред действията на невидима могъща ръка, който тегли конците на живота ни. Всъщност, когато вярваме на тези думи, ние сме вплетени в нов вид схема, която подклажда нашите съмнения и по този начин разколебава уверените ни действия. Ако конспирацията съществува, то възможно ли е тя сама да подготвя теориите за себе си, като по този начин ни хвърля прах в очите?

Ноам Чомски, един от най-големите изследователи на влиянието на медиите върху обществото на нашето съвремие, представя няколко ключови момента в това как масовата публика бива заблуждавана чрез каналите за информация, с цел отвличане на вниманието:

1. Разсейване
Основният елемент на социалния контрол е отвличане на вниманието от важните за хората въпроси. Това се случва чрез непрекъснато насищане на медиите с незначителни съобщения, изпращани от управляващия страната политически и икономически кръг.

2. Създаване на проблем и предлагане на решението му
Този метод се нарича „проблем-реакция-решение“. Създава се проблем, вид „ситуация“, която трябва да предизвика реакция сред населението. Тя, сама по себе си, трябва да изисква приемане на мерките за преодоляването ѝ.

3. Процес на постепенно налагане
За да наложиш една непопулярна мярка, трябва да го правиш постепенно – ден след ден, година след година. По този начин са налагани принципно нови социално-икономически условия (неолиберализма) през 80-те и 90-те години на миналия век.
Намаляването на функциите на държавата, приватизацията, несигурността, нестабилността, масовата безработица, заплатите, които вече не осигуряват достоен живот – ако всичко това се случи по едно и също време, най-вероятно ще доведе до революция.

4. Отлагане
Друг начин да се прокара непопулярно решение е като то се представи като „болезнено и необходимо“ и се постигне в момента съгласието на гражданите за неговото прилагане в бъдеще.

5. Третиране на хората като малки деца
Някои промоционални изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и тон, като че ли хората отпред са деца в училищна възраст със забавяне в развитието, или са психически болни лица.

6. Фокусиране върху емоциите много повече от предлагането на храна за размисъл
Въздействието на емоцията е класическата техника, която се опитва да блокира способността на хората да правят рационален анализ и, в крайна сметка, до голяма степен ги лишава от способността на критично мислене. Освен това, използването на емоционален фактор позволява да се отвори вратата на подсъзнанието, за да се насложат там мисли, желания, страхове, принуда или постоянен модел на поведение.

7. Поддържане на невежество сред населението. Култивиране на посредственост
Целта е да се гарантира, че хората не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани и да се огъват на чуждата воля. Качеството на образованието за по-ниските слоеве на обществото се снижава.Масите са правени бедни и посредствени, така че невежеството, което отделя по-ниски от по-високите социални класи, да остане на ниво, което ниските класи не могат да преодолеят.

8. Насърчаване на хората да се възхищават на посредствеността
Въвеждане в населението на мислене, че е хубаво или правилно да бъдеш глупав, вулгарен и необразован.

9. Засилване на чувството за вина
Внушаване на човека да вярва, че само той е виновен за собствените си нещастия, които се случват поради липсата на негови умствени способности, умения или усилия. В резултат на това, вместо да се бунтува срещу икономическата система, човек започва да се впуска в самоунижение, обвинява се, причинявайки си депресия, което води, наред с други неща, до застой. Без действие, за всяка революция не може и да иде реч!

10. Да знаеш за хората повече, отколкото те знаят за себе си
През последните 50 години напредъкът в науката доведе до образуването на разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която се ползва и се упражнява от управляващите класи.

Това, което сериалите и филмите, книгите, които пишат за мистерии и загадки искат да ни покажат, никак не е ново. За манипулация на обществото, пропаганда и т.н. става дума по време на двете световни войни, че и доста преди това. Но на какво се дължи изключителната популярност на тези теории? Истина ли са Досиетата Х? Сами ли сме във Вселената и ако не сме, извънземните раси искат да ни помогнат или искат да ни навредят? Лъжа ли е кацането на Луната, просто постановка на холивудска снимачна площадка, както бе показано в първия епизод на новия сезон на ,,Досеиетата Х“? Може би никога няма да разберем, но това винаги ще ни подтиква да гледаме и двете страни на монетата и да мислим, да търсим. Защото истината е някъде там.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s