Как да напишем успешна статия за онлайн издание?

Writer at workПишете непременно неща, които сте убедени, че ще подразнят много хора! Ама много! Изпитано и доказано! Пишеш си ти някакви си разказчета, хората ги харесват, но никой няма да те съсипе от хвалебствия. Напишеш ли нещо хейтърско обаче и ако може да е по-крайно, е тогава ще се разцепят да коментират, да споделят, да се обиждат. Въпреки че крайните мнения невинаги са обективни, то все пак от тях се засягат точно тези, които се вписват в крайните определения. Ако наречеш умен човек глупак, той едва ли би обърнал внимание, но глупакът непременно ще жертва всички налични му глупави аргументи, за да те убеждава как глупавият си ти.

Та надраскайте нещо набързо, пуснете потока на мисълта и си поватряйте как трябва като го чете някой да се засегне на 100 процента.

Ако сте млад автор особено, заложете първо на това, че трябва да ви намразят, но да запомнят името ви. Когато започна=ат да ви разпознават, независимо кой ви издава или публикува, тогава може да си позволите и по-сериозни писания. Тогава можете да бъдете себе си с пълна сила.

Явно в този занаят, както и в повечето е нужно малко да се жертваш, за да си успешен. Може и да изгубиш няколко приятели, които са били по-докачливи и са се обидили от прочетеното, но пък тогава егати приятелите. Може да си позволите тази жертва.

Всеки ще мрънка как мнението ви не отразява всички гледни точни. Ами да, отразява най-вече вашата малко по-крайна такава, но правилата са такива. Това що отразява всички гледни точки е някакъв висш пилотаж във философските текстове, който дори и Платон  не е постигнал. Ограничил се е до собствената си такава, идиотът.

Вместо да се карате с комшията, напишете нещо за неправилната експлоатация на междублоковите пространства, комшията ще я прочете и ще се засегне, пък и някой от нета ще разбере за вас.

Ами аз така направих. Уви, искаше ми се хората да ме разпознават от едни малко по-други текстове, но има време да разберат и за тях. Само още малко ще трябва да подразня троловете с още по-тролски изказвания, написани в подходяща форма и току виж ми обърнали внимание. Защото у нас никой не обръща особено внимание на тези, които печелят олимпиади по математика или ако холивудски режисьори са проявили интерес към романите им, обръщат внимание първо на Мис Тигрова и Сузанита (моето уважение и към двете, ама най-дълбоко, защото все пак ги подкрепям за смелостта).

Бори се за казуи, ама в един друг свят, не в тоя. Имай си идеалите и мечтите, но за да стигнеш до тях, трябва да понесеш и малко помия. Нещо като първоначалната кофти работа (Да, като оная в кол центъра, нали си спомняте?)

Всъщност хората обичат да четат качествени неща, но много повече обичат да си чешат душевните обриви с нещо дразнещо. Дразни те като Биг Брадър, ама не можеш да спреш да му обръщаш внимание. Така е и със статиите и с всичко. Поне у нас.

Искаш ли да си забелязван наравно с добрите ти дела, гледай да направиш малко лошо впечатление и да подразниш малко.

Първата ми статия беше емоционална такава и доста крайна, но пък проработи. Видяха я, коментирАха, шернАха я и те така (както казват в наше село). Което ме доведе до следващата стъпка, а именно свикнете като млад автор, който иска да бъде отразен, да оплюват личността ви. Всичко, което се отнася за това, че не сте от София, пола ви, цвета на косата, социалния ви статус, да ви лепват определения като ,,кифла“, ,,мамино синче“, ,,мързеливец“ трябва да бъде стоически изтърпяно, дори и да не сте съгласни. Спомнете си, че вашата цел беше като начало и другите да не са съгласни с вас.

Ако не ви публикуват нещо, значи е било прекалено мекушаво и прекалено миличко. А в момента поставям пред предизвикателство милите ми редактори, а именно с това дали ще публикуват настоящия ми текст. Ако го видите на бял свят, значи са издържали.

Дерзайте и не забравяйте, ако не ви харесват, сте напът скоро да станете доста харесван.

One thought on “Как да напишем успешна статия за онлайн издание?

  1. 🙂 Най-добронамерено от моя страна: мекУшаво и напът, а не на път, щом не посочваме място, а описваме състояние, процес. А статията ми хареса! 🙂

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s