7 важни урока, които ще научите в училище без да са написани в учебниците

success-on-school-board-and-glowing-light-bulb-GNG6E5Училището е мястото, където добиваме ценни знания, с които обогатяваме общата си култура, но и съзнанието си. Освен да се научим да четем и смятаме, както и кои са басейните на лигнитни въглища в България, научаваме и някои доста несправедливи ,,урока“, свързани с ученето и реализацията ни. Понякога така полезното училище изкривява съзнанието ни и ни моделира по такъв начин, че цял живот ни трябва за да превъзмогнем тези травматични уроци, които сме научили по трудния начин.

Не е важно дали го разбираш. 

Може и нищичко да не разбираш от това, което ти преподават. Научи го наизуст и няма да имаш никакви проблеми, макар и че само след дни ще си го забравил. Образователната система лансира добрата памет и пренебрегва възможностите за осмисляне на информацията.

Важно е да умееш да лъжеш добре.

Ако си достатъчно умел в правенето на пищови, достатъчно ловък и с добър слух, за да чуеш когато ти подсказват, то ти несъмнено ще успееш. Ще изкараш хубави оценки, които пък после ще ти осигурят прием в добър университет и ако си така нагъл по-нататък, то най-вероятно ще имаш и доста хубав живот.

Подмазвай се.

Никой не обича подмазвачите. Освен някои учители, някои шефове и някои хора, от които зависиш по принцип. Ако портиш останалите и изтъкваш себе си като демонстрираш обожанието си към тези перснони, то несъмнено ще се котираш по-високо.

Подражавай на популярните глупаци.

Те са готини, имат всичко, което ти нямаш- стил, хубави дрехи, често по-добри оценки от твоите, защото са усвоили преди теб горните три урока, родителите им често са богати, а на тях не им пука от даскалите. Не ти остава нищо друго освен това да се присламчиш в групата на някой от тях и да безрезервно да го обожаваш, независимо какви унижения ти коства.

Не чети нищо, което не е написано в учебниците.

Четенето на странична литература е само за идиотите, които си нямат друга работа, пък и често нямат хубави оценки, защото си губят времето в четене на тъпи книги, вместо да си зубрят уроците за Османското присъствие. Не бъди като тях. Не си губи времето, което можеш да прекарваш във Фейсбук след като си си назубрил уроците.

Външният ти вид е най-важното нещо.

Изключително важно е да не си дебел и ако може да не носиш очила. За стила вече говорихме. Ако не искаш да ти се подиграват, то нямаш никакво право да бъдеш грозен, нисък и дебел. Никой не харесва дебелаците, те непременно са смотани. А това за добротата е оправадание само на грозните хора.

Животът не е справедлив.

В училище често пъти искаш да се разбунтуваш срещу системата. Но в момента, в който се опиташ да допринесеш малко за нейната справедливост, тя ти удря такъв шамар, че отнасяш или ниска оценка, или забележка, или пък пердах. Тогава разбираш, че всъщност най-добре е кротко да си мълчиш. Така е и в живота.

Следващият път, когато посрещате детето си от училище, поинтересувайте се докъде е стигнало то в усвояването на тези уроци преди да се поинтересувате какви оценки има. Понякога училището спомага за това да добием комплекси, които ще допринасат за това да се чувстваме малоценни и нищожни цял живот. Не забравяйте да поощрявате детето си и невинаги да го обвинявате за неговите неуспехи, защото някои от тях може да изискват дори и похвала.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s