Честит рожден ден, Вояджър 1!

golden-recordНАСА ще отбележи честиресет години откакто космическият апарат Вояджър 1 е изстрелян от Кейп Канаверал, Флорида на 5 септември 1977 г. чрез ракетата Титан-Кентавър. Целта на  мисията му е да изучи външната Слънчева система.

За да отпразнува четири десетилетия в космоса, агенцията организира специална програма, посветена на Вояджър 1 и 2. Събитието ще бъде предавано онлайн чрез телевизия NASA и може да бъде гледано на живо по-долу от 12.30 часа местно време.

За да отбележим годишнината от излитането на спътника, ви представяме 6 любопитни факти за Вояджър 1.

Къде е Voyager 1 сега?

За даътувал почти на 13 милиарда мили(20 921 472 000.000 134 км) и е в междузвездното пространство – или „междузвездната среда“ т.е.  между слънчевите системи. Космическият кораб сега изпраща данни за условията в тази област, показвайки например, че космическите лъчи са четири пъти по-разпространени там, отколкото в района близо до Земята.

Колко бързо пътува?

Voyager 1 се движи със скорост от малко над 38 000 мили в час (61 155км). Той достига тази скорост, като изпълнява няколко гравитационни асистенции – техника, при която сондата използва планетарната инерция, за да увеличи скоростта си.

Какво е открито?

Комбинирани, Вояджър 1 и 2 са посетили всички основни планети във външната Слънчева система – Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Вояджър 1 е първият космически кораб, който открива, че има активни вулкани на други спътници и планети. Тя открила светкавици на Юпитер. Това беше първият път, когато светкавици  биват видяни някъде извън Земята. Вояджър бе и първият, който откри атмосфера на спътника на Сатурн- Титан. От откритието стана ясно, че атмосферата му е богата на азот.

Какво има на борда си  Вояджър 1?

Космическият кораб е оборудван с 10 инструмента за събиране на научни данни. Шест от инструментите на борда на Вояджър 1 понастоящем се използват за подпомагане на Междузвездната мисия. В момента научните екипи извършват разследвания на магнитни полета, космически лъчи, частици с ниска енергия и плазмени вълни.

Какво е Златният запис?

И двата апарата Вояджър носят т. нар. Златен запис, бордово послание, което има готовност да  посрещне всякакви форми на живот, които биха могли да бъдат съществуват в открития космос. Съобщението е записано върху позлатен меден диск, който съдържа звуци и изображения, избрани, за да покажат какъв е животът на Земята. Съдържанието на съобщението беше подбрано от комитет, ръководен от Карл Сейган от Университета Корнел.
Докога  ще се захранва с енергия?

Космическите кораби  Вояджър се захранват от радиоизотопни термоелектрически генератори (RTGs). Те създават енергия чрез преобразуване на топлината, освободена от разпадането на радиоактивен материал. Вояджър 1 ще спре да предава данни към Земята през 2025г.

Накъде ще се насочи след това?

Въпрекиизгасването на батериите, Вояджър 1 ще продължикосмическото си пътуване. Следващата му основна среща ще бъде със звездата AC +79 3888, която се намира на разстояние  40 000 години. Тя ще се появи на 1,6 светлинни години от звездата, която пинадлежу към съзвездието Камелопардалис.

Източник: newsweek.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s