Krisko- Bazooka (литературно-интерпретативен анализ)

krisko_bazuka

В разгара на лятото бележито място заема една творба, която се характеризира със силно присъствие измежду нейните производни, сред които са и безспорните епопеи на Гери-Никол и Сузанита. Именно Криско е авторът, който отново в стила на хедонистичната любовна лирика, типична за него, издига в култ образа на любимата-идеал. Летният хит Bazooka се нарежда тенденциoзно на едно от челните места сред творбите на останалите изтъкнати лирици със своята метафорична изтънченост и размах на тропите и фигурите. Няма как да не отдадем заслужената почит на лирическата героиня, която е и  музата,, вдъхновила твореца.

Авторът пристъпва към видимо възхищение спрямо неговата муза още в първите строфи на произведението. Подчертана е независимостта на характера, който носи героинята, превърнала се в негово вдъхновение. Тя е силна и носи духа на суфражетките, които застават твърдо зад правата на жените: ,,Ти си жена, която грам не ѝ пука“. Въпреки тази незаинтересованост от мнението на потенциалните хулители, тя все пак носи доста добродетели, които я правят достойна за възхищение, но и завист: ,,Казаха ми „Има с кво да се фука“.

 

В следващата строфа тонът рязко се сменя, минавайки в директен апел към образа на любимата. Тя е подканена да извърши възвратни постъпателни действия с ханша си: ,,Разклати я малко тая базука“ като метафора за глутеус максимуса на възлюбената е именно метафората, упомената още в заглавието, а именно огнестрелното оръжие- базука. То заема ключова роля в изповедта на лирическия говорител. Като образът на базуката може да бъде разглеждан погрешно като фалически символ, поради наличието на дуло, но неговата принадлежност към тялото на героиня от женски пол ясно показва, че всъщност става дума за гъз.

Можем да се впуснем в различни тълкования, относно това какво е искал да каже авторът със следващите строфи, които са подчертани чрез многократно повторение и се превръщат в лайтмотив на творбата, а именно ,,Бум-бум“. Това най-вероятно е изстрелът, който произвежда ,,базуката“. Можем само да гадаем дали той е съпътстван от аромат, който сме свикнали да усещаме именно по това време на годината, от когато е хитът или времето, по което от мазетата се изхвърля неизконсумираното ланшно кисело зеле. От друга страна ,,Бум“ може да е като онзи ,,Бум“ от ,,Тих бял Дунав се вълнува, веселооо шуми. Бум!“ Тук наистина авторът ни хвърля в дуалистични колебания, като може би тази липса на конкретика е умишлено търсена.

В следващите строфи е показан триумфът на душевното над материализма. ,,Не те заменям за коли, апартаменти Ти си моя замък и мойто Bentley“. Дори короната на кралица на красотата не може да замени присъствието на любимата: Короната на всички манекенки Нищо не е мое, ако не си до мен ти.“ Лирическата героиня е медена, т.е. чрез този епитет са изтъкнати асоциациите, които предизвиква при мисълта за нея, която не само докосва ума и душата на аза, но и неговите вкусови и Бог знае какви рецептори. Възклицанията на съгласие ,,дам, дам“ само подчертават отдадеността с която Криско изказва своето одобрение към видните преимущества на образа на жената-блян.

Погрешно е мнението на хулителите, които посочват героинята като лесно достижима или ,,вързана в кърпа“. Тя е недостъпна. Това показва използваният от поета глагол ,,дърпа“. Обектът на желанието на автора е мечтан пристан и за други възхваляващи я почитатели. Това се разбира от това, че ,,Не спря да получава съобщения Скъсаха се да ти пра’ат предложения“. Предложенията най-вероятно са предложения за членство в литературен клуб, където музите на всички съвременни поети си мерят вдъхновението. ,,Нашите момичета – те са най-красивите Те са със нас, където да ни видите“. Поетът видимо е родолюбец. Той не изневерява на българското и не забравя да подчертае свойствено качествата на родните момичета.

 

,,Така да ме обърка Колко да я гоня, че в леглото да ми мърка“ Азът е готов да се впусне в една игра, където той преследва обекта на своите желания и му се доказва. И точно тук, на може би най-подходящото и ключово място идва кулминацията на творбата. Появата на образът на очите, най-вероятно онези, за които говори и Яворов. се явяват като прозорец към разголената душа, метафора за което е свалената рокля: ,,Като на очите ти говоря Искам да ти падне тук вечерната ти рокля“. Опърничавата героиня ще бъде ,,опитомена“ и принудена да мърка под напора на поетичните излияния на влюбения лирически говорител.

В тази строфа виждаме и появата на образа на лъвовете инфанти: ,,Всяко лъвче иска да те дъвче.“ Невръстните изгладнели хищници са метафора за изгладнелите души на обожателите на героинята, които искат да осъществят пряк контакт с нея, както и срещи от третия вид. Именно тази част на творбата се превръща и в нейна кулминация, чрез което поетът показва своята емоционална изнемога пред преимуществата на неговия блян.

Развръзката идва със строфата: ,,Фане ли тема, поспри да те пусне, за да те хване пак“, като тук най-вероятно тук става въпрос за тема на матурата по БЕЛ.

Градският певец Криско не само умело възпява своята любима, но и оставя поводи за размисъл по отношение на това достойни ли са всички онези войници, които искат да стрелят с една и съща конкретна базука. Те трябва първо да се докажат, за да могат да се домогнат до спусъка на оръжието, което стреля със задни части.

 

 

 

3 thoughts on “Krisko- Bazooka (литературно-интерпретативен анализ)

  1. Бъз ме е да коментирам, защото… този текст си е късмет от тотото. Тази комбинация от думи-куршуми…Я се случи веднъж, я не. Но се е появила след изненадващото „турне“ на автора и лиричен герой 3-в-1 с неговата муза из неговото старо бившо школо, където той е бил отличник, а не лузър. Там младият рап-изпълнител отново е преживял ъпсурдите на комбинацията учене на фона на стихиите на музикалния портал…
    Така музите са се подредили за излизане след боб или две-три бири.
    Ритъма от груб и непорочен станал е с анална цев тъй адски точен. 😉

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s